U Njemačkoj (Ulm) prikazan film ''PrijedoRSko ljeto 92''

U organizaciji Islamskog kulturnog centra Ulm, IZ Kirchheim Teck, te Mešihata IZ Njemačke, sinoć je sa početkom u 18 sati, u prostorijama Islamskog kulturnog centra u Ulmu, prikazan igrano-dokumentarni film ''PrijedoRSko ljeto 92''.

Prisutnima su se obratili; pred. IKC-a Ulm, gospodin Nihad Smajić, pred. IZ u Kirchheim Teck-u, gospodin Enes Seferović, te hfz. Samir ef. Haskić.

Istaknuta je potreba za arhiviranjem i dokumentiranjem naše prošlosti, kako se genocid i zločini nikada više ne bi ponovili, te kako bi generacije koje dolaze imale nepomućenu sliku o događijima koji su se desili u periodu o 1992. do 1995. godine.

Naglašeno je kako će IZ Kirchheim Teck, a u saradnji sa Mešihatom IZ Njemačke, u narednom vremenskom periodu organizitari promociju filma u nekoliko gradova u Njemačkoj.

Nakon projekcije filma, upriličeno je i prigodno druženje na kojem su prisutni razmenjivali dojmove i mišljenja vezana za tematiku koju tretira film.

Napomenimo, igrano-dokumentarni film ''PrijedoRSko ljeto 92'' govori o strašnim zločinima počinjenim na području općine Prijedor za vrijeme rata. Film je premijerno prikazan 23.11.2013., god., u Švedskoj (Malmö), a prva bh. premijera je upriličena 22.01.2014. god., u Sarajevu, u Kino dvorani općine Novi Grad. Nakon Švedske i Sarajeva, film je 24.01.2014. god., prikazan u Sloveniji, u Kopru, a u toku su pripreme za organizaciju promocija u Njemačkoj, Švicarskoj, Hrvatskoj i Austriji, te ostalim bh. gradovima.

(Exitmediafilm.com)