VIDEO/FOTO: U Kopru upriličena premijera igrano-dokumentarnog filma ''PrijedoRSko ljeto 92''

U organizaciji Kulturno umjetničkog društva Behar, udruženja Žena Bedem, te Islamske zajednice Odbor Koper, upriličena je promocija i projekcija igrano-dokumentarnog filma ''PrijedoRSko ljeto 92'',  režisera i autora Enesa Hotića. Film je prikazan 24.01.2014. god., u pozorišnoj sali u Kopru.

Ovaj film je prvi put premijerno prikazan 23. novembra 2013. god., u Švedskoj (Malme), dok je 22.01.2014. god., u glavnom gradu BiH, a u organizaciji Općine Novi Grad Sarajevo i Multimedijalnog servisa Exit Medija, upriličena i prva bh. premijera.

Pozorišna sala u Kopru je bila ispunjena, kako Bošnjacima, tako i prijateljima naše domovine u Sloveniji, ali i gostima koji su doputovali iz susjedne Hrvatske. U spokojnoj tišini za vrijeme projekcije filma, mogli su se čuti uzdasi i plač prisutnih, koji su vođeni majstorskom rukom mladog redatelja, iznova evoluirali ne tako draga sjećanja o stradanju bošnjačkog naroda. Ovaj događaj je privukao pažnju i slovenskih medija koji su popratili ovu premijeru.

''Svaka suza majke Bošnjakinje, kao i suza prolivena prilikom projekcije filma, jeste molba dragom Bogu da se Prijedor, Tomašica, Srebrenica, Višegrad, ali i zločini u drugim bh. gradovima, nikada više, nikome, a pogotovo nama Bošnjacima, ne ponove'' – zaključio je neko od prisutnih.

Režiser i autor filma Enes Hotić obratio se prisutnima prije samog prikazivanja filma kazavši: ''Zločin je zaboraviti zločin. Narod koji ne poznaje svoju prošlost, samim tim stvara realne pretpostavke da mu se ona ponovo. Bošnjaci kao narod su toliko propatili da jednostavno nemaju pravo na zaborav. Svaka žrtva, ali i prolivena suza majke koja je izgubila sina, supruga, brata... obavezuje nas na glasno i jasno afirmisanje istine.'' – zaključio je između ostalog gospodin Hotić.

Autor filma je također naglasio da se u Prijedoru na neki način ponovila historija, s obzirom na to da je krizni štab te općine 1992. naredio da svi Bošnjaci u javnosti moraju nositi bijele trake na rukavima, jednako onako kao što su to morali činiti i poljski Jevreji 1939. god., jer je to bila stroga naredba nacista.

Igrano-dokumentarni film ''PrijedoRSko ljeto 92'' govori o strašnjim zločinima počinjenim na području općine Prijedor za vrijeme rata i on predstavlja svojevrstan emanet i pouku generacijama koje dolaze.

(Behar)

bwd  Set 1/2  fwd

TV prilog slovenske televizije

_______________________________________________________

VIDEO/FOTO: U Sarajevu upriličena bh. premijera igrano-dokumentarnog filma "PrijedoRSko ljeto 92"