U D. Vakufu, Bugojnu, Turbetu i Travniku prikazan film “Pucanj u dušu” (VIDEO/FOTO)

U organizaciji Muftijstva travničkog i Koordinacije bošnjačkih nevladinih organizacija, a uz podršku MIZ Bugojno i Općine Bugojno, upriličene su promocije filma ''Pucanj u dušu'' u Donjem Vakufu, Bugojnu, Turbetu i Travniku.

Film je producirao multimedijalni servis „Exit Media“ iz Sanskog Mosta u okviru kampanje “Filmom za ljudska prava”, koju su zajednički organizirali Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“.

Film predstavlja, kako se čulo, samo mali dio istine o tragediji žena i muškaraca koji su prošli najgore torture i poniženja samo zato što su se zvali drugačije i što su pripadali drugom narodu tokom rata u BiH.

– Filmom smo željeli pokazati cijelom svijetu šta su žene doživljavale za vrijeme i poslije agresije na BiH. Prve smo digle svoj glas i svjedočenjima natjerale Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju da se zločin silovanja tretira kao zločin protiv čovječnosti – naglasila je predsjednica Pokreta „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić.

bwd  Set 1/8  fwd

Prema informacijama kojima raspolaže ovo udruženje, 61 dijete rođeno je kao plod silovanja a 570 žena, za koje postoje dokazi da su zlostavljane na najgore moguće načine, trenutno se vode kao nestale.

– Kažnjavanje jednog broja počinilaca nije dovoljno za istinu, pravdu, pomirenje i bolju budućnost ali je, u svakom slučaju, jedan korak međunarodne pravde ka boljem sutra za generacije koje dolaze – kazao je predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH Murat Tahirović, piše Fena.

Film „Pucanj u dušu“ već je promoviran u Sarajevu i Sanskom Mostu, a prije njegovog predstavljanja u Bugojnu, mogli su ga pogledati i građani Donjeg Vakufa.

Danas će biti predstavljen stanovnicima Turbeta i Travnika, a u narednom periodu i u drugim općinama u BiH, te susjednim državama.

– Tematika ratnih silovanja je u našem društvu na neki način tabuizirana, malo se o njoj govori. Iz te činjenice, proizilazi obaveza da se ona arhivira i ekranizira, te da se na taj način otrgne od zaborava, kako u budućnosti ne bismo imali pomućenu sliku o događajima u BiH od 1992. do 1995. – kazao je autor i režiser filma Enes Hotić.

(Faktor.ba/Foto: AA)