U punoj sali u Brčkom premijerno prikazan dokumentarni film “Brčko- smrt na stotinu načina''

Sinoć je u Domu kulture Brčko upriličena premijera dokumentarno-igranog filma "Brčko – smrt na stotinu načina", koji govori o početku rata i etničkom čišćenju u Brčkom. 1a

U ovom filmu prikazane su i potresne ispovijedi i fragmenti ljudskih sudbina iz ratnog vihora 1992. godine, zločini, logori, grobnice i zločinci kroz prizmu žrtava i svjedoka.

Film portretira stravični obrazac po kojem su te kobne godine mnogi gradovi opustošeni zbog velikonacionalističkih planova o prekrajanju državnih granica i fizičkom uklanjanju njihovih nedužnih stanovnika.

Organizatori su Udruženje "Prosvjetitelj" Brčko i Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta BiH.

Prije početka filma predstavljen je multimedijalni servis ExitMedia, koji je zaslužan za produkciju, a ispunjenoj sali Doma kulture kratko su se obratili Anis Topčagić (predsjednik "Prosvjetitelja"), Ramiz Ahmetović (predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka), Džafer Deronjić (predsjednik Udruženja logoraša Brčko distrikta) i Enes Hotić (režiser filma).

U obraćanjima je upućena jasna poruka - da se ne zaboravi i nikome ne ponovi...

(Otisak.ba)

bwd  Set 1/2  fwd