U Stockholmu obilježen ''Svjetski dan bijelih traka'' uz film ''PrijedoRSko ljeto 92''

U Stockholmu je u četvrtak 29. maja obilježen ''Svjetski dan bijelih traka''. Tom prilikom je prikazan igrano-dokumentarni film "PrijedoRSko Ljeto 92" koji je rađen u produkciji Multimedijalnog servisa Exit Media.

 

Upriličena je i izložba fotografija pod nazivom "Masovne Grobnice u BiH".

 

Osim velikog odaziva mladih ljudi porijeklom iz BiH, događaju su prisustvovali i naši gosti; gđa. Mirsada Biber, prvi sekretar ambasade BiH, poznata švedska novinarka i publicista gđa. Annika Hamrud, raniji državni sekretar za imigraciju, gosp. Jasenko Selimović, političar gosp. Jonas Paulsson, te predstavnik organizacije Expo, gosp. Haris Grabovac.

Nakon obraćanja autora i reditelja filma ''PrijedoRSko ljeto 92'' gosp. Enesa Hotića putem video linka, uslijedilo je prikazivanje filma koje je kod velikog broja prisutnih evoluiralo sjećanja na nemila ratna dešavanja koja su obilježila bližu bh. prošlost.

 

Nakon prikazivanja filma, uslijedila je javna diskusija – okrugli sto sa gostima na temu ratnih zločina počinjenih na prostoru BiH za vrijeme rata. Moderator okruglo stola je bio prof. na Stockholm University, dr. Adnan Mahmutović, a u diskusiju se uključila i publika sa osvrtom i komentarima na film.

Zaključeno je kako se zločini počinjeni na području općine Prijedor, ali i drugih bh. općina, nikada više ne smiju ponoviti, te kako je osnovni preduslov za tako nešto procesuiranje ratnih zločina i njihovih počinitelja.

 

''Svjetski dan bijelih traka'' 31. maj u Stockholmu je organizirao Bošnjački kulturni centar u saradnji sa sljedećim institucijama i organizacijama: Ambasada BiH, APU Mreža, Savez Banjalučana u Švedskoj, NBV, BiH Savez, BiH Omladinski Savez, BiH Savez žena, Bosansko-švedski savez žena, Islamska Zajednica Bošnjaka u u Švedskoj, Savez Muslimanske Omladine BiH, Savez logoraša u Švedskoj, Udruženje Žrtve rata - nikad više, Merhamet Švedska.

(Exitmediafilm.com)


Welcome to ladbrokes bonus codes information.