U okviru manifestacije ''Dani bijele trake'' u Zagrebu i Sisku prikazan film ''PrijedoRSko ljeto 92''

sisakprijedorskoljeto92

U spomen na žrtve zločina koji se 1992. dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane, Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba drugu godinu zaredom organizira manifestaciju Dani bijele trake u Zagrebu koja se pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, održala 26.-30. Maja 2014. u Islamskom centru Zagreb.

Danas, devetnaest godina nakon rata, vlasti Republike Srpske još uvijek ne dozvoljavaju Bošnjacima i Hrvatima da obilježe mjesta stradanja izgradnjom spomenika u Prijedoru i na mjestu logora Omarska, Keraterm i Trnopolje. Preživjeli Prijedorčani i ove godine različitim mirovnim akcijama u sklopu kampanje Stop Genocide Denial/Zaustavimo negiranje genocida obilježavaju sjećanje na 3173 ubijenih i nestalih civila.

- Manifestaciju obilježavanja dana bijele trake, obilježavamo za nas u možda najnezgodnije vrijeme.To je projekt kome mi dajemo veliki značaj, trudimo se oko njega, međutim, došlo je do ovog nevremena koje je zakačilo sve tri države, i dobrim dijelom smo u poplavama. Volio bih da se ništa nije dogodino, ni jedno ni drugo, ni rata i bijelih traka, a ni ovih poplava - rekao je predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine, Kemal Bukvić.exitsisak

U Prijedoru je 1992. počinjen masovni zločin nad nesrpskim stanovništvom, koje je moralo, po uzoru na Židove u Drugom svjetskom ratu, nositi obilježja u obliku bijelih traka. Manifestacijom Dani bijele trake Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba pridružuje se kampanji čiji je cilj ukazati na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i njegove okolice.

U okviru manifestacije ''Dani bijele trake'' u Zagrebu i Sisku, prikazan je i dokumentarno-igrani film ''PrijedoRSko ljeto 92'' koji je kod prisutnih izazvao vidne emocije.

''PrijedoRSko ljeto 92'' govori o strašnim zločinima počinjenim na području općine Prijedor za vrijeme rata.

(Hrt.hr / Exitmediafilm.com)