Film ''PrijedoRSko ljeto 92'' povodom Dana nezavisnosti BiH prikazan u Švicarskoj i Hrvatskoj

Ovih dana upriličene su promocije filma ''PrijedoRSko ljeto 92'' u Švicarskoj i Hrvatskoj.

U švicarskom gradu Aargau je 28.02.2014. god., u organizaciji Islamske zajednica Aargau, upriličena promocija i projekcija ovog dokumentarnog filma.

Dan kasnije, u povodu 01. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, promocija i projekcija filma upriličena je u Ženevi. Veliki broj Prijedorčana, ali i naših građana iz drugih bh. gradova nastanjenih u Švicarskoj, prisustvovalo je promociji i projekciji igrano-dokumentarnog filma koji govori o zločinima počinjenim na području općine Prijedor za vrijeme rata. Autor i režiser filma, Enes Hotić, kazao je da Bošnjaci kao narod, preko čijih je leđa protutnjalo mnogo toga, nemaju pravo na zaborav, jer se na taj način stvaraju preduslovi da nam se historija ponovi.

''Mi jednostavno nemamo pravo na taj luksuz. Naprotiv, porodice žrtava, ali i nevine žrtve, te generacije koje dolaze nas obavezuju na Istinu. Naša je obaveza predočiti nepomućenu sliku o događajima koji su se zbili u periodu od 1992 – 1995 godine'' – kazao je između ostalog gospodin Hotić.

Nakon projekcije filma, upriličeno je i prigodno druženje uz zakusku tradicionalnih bosanskih jela.

U organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice – Rovinj, a u povodu 01. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Multimedijalnom centru Rovinj, upriličena je promocija i projekcija filma ''PrijedoRSko ljeto 92''. Ovo je ujedno druga promocija i projekcija filma koja je do sada upriličena u susjednoj Hrvatskoj.

''Biti večeras u dvorani Multumedijalnog Centra u Rovinju bilo je najmanje što se učiniti može i za nezaborav i za čestitanje Bosni i Hercegovini Dana neovisnosti, osobito kada se i ovim filmom pokazuje kroz koje je golgote BiH prolazila na putu do svoje nezavisnosti'' – istakla je uvažena Elizabeta Zubak, jedan od ključnih organizatora promocija filma u Hrvatskoj.

Podsjetimo, igrano-dokumentarni film ''PrijedoRSko ljeto 92'' je do sada prikazan u nekoliko gradova Švedske, Njemačke, Švicarske, Hrvatske, te Bosne i Hercegovine, a u toku je organizacija promocija u nekoliko europskih država.

(Exitmediafilm.com)