Poreč, 22.02.2014. - U kino dvorani gradskog učilišta prikazan film ''PrijedoRSko ljeto 92''

Piše: Elizabeta Zubak - Poreč, 22.02.2014. - U kino dvorani gradskog učilišta premijerno je u Hrvatskoj prikazan igrano-dokumentarni film Enesa Hotića "PrijedoRSko ljeto '92", rađen u produkciji Exit Media.

Projekciji su nazočili i gradonačelnik Grada Poreča kao i predstavnici nacionalnih zajednica Grada Poreča.
Prapremijera filma bila je u Švedskoj u Malmeu u studenom 2013., a zatim je film oživio na filmskim platnima u siječnju 2014. u Sarajevu, a dva dana poslije u Kopru. Dogovoreno je prikazivanje filma tijekom slijedećih tjedana u Istri, a kasnije i diljem Lijepe naše. Paralelno ide projekcija u BiH, a slijedeći prikaz filma izvan prostora koje je obilježio prošli rat je 01.03.2014. u Ženevi. Radi obveza oko pripreme te projekcije autor i režiser filma Enes Hotić se ispričao zašto nije mogao biti na projekciji u Poreču.


"PrijedoRSko ljeto '92." igrano-dokumentarna je priča o vremenu početka rata u Bosni i Hercegovini na području općine Prijedor. Film zorno slika događaje i osjećaje onih koji su proživjeli grotlo logora i NEživota u Prijedoru ljeta '92. Preteške sudbine, slike i priče vratile su nas u doba koje ne smijemo zaboraviti, a što je i bio motiv mladom režiseru koji broji samo 33 godine....da na platno stavi istinu koja je samo jedna.... za nezaborav prestrašnih zločina.... svih nas radi, sa ovih i svih prostora na kugli zemaljskoj, jer nema toga crva na svijetu koji smije doživjeti to što ljudi prijedorske općine doživješe ljeta '92. godine.


Film ovaj nedvosmislena je poruka jedne apsolutne istine o zločinu koji ima svoje ime i prezime i koji traži osudu i vapi za nezaboravom i kako za rat i zločin nikada ne mogu postojati relevantni razlozi.

Film je odgledan u tišini koja boli, tek pokoji uzdah, jecaj, plač. Nije bilo razgovora poslije projekcije. Ovaj film čini da zamukneš!

bwd  Set 1/2  fwd

(Exitmediafilm.com)