Gaza - najveći zatvor na otvorenom / Gaza - världens största fängelse

Cijenjeni posjetioci, prije nekoliko dana postignuto je primirje između Hamasa i Izraela, te je palestinski narod u pojasu Gaze odahnuo od svakodnevnih granatiranja u kojima je poginulo preko 160, ranjeno 1200 ljudi, uglavnom civila.

Međutim, usprkos primirju, napaćeni narod Gaze je i dalje suočen s velikim iskušenjima; stotine stambenih jedinica je uništeno, velikom broju ranjenih je potrebna hitna medicinska pomoć, a zbog višegodišnje blokade pojasa Gaze od strane Izraela  potreba i za svim ostalim vidovima humanitarne pomoći nije ništa manja.

Stoga, Humanitarna organizacija „Dirhem“, u saradnji s nekoliko partnerskih organizacija i institucija, planira pokrenuti niz aktivnosti kako bismo i mi dali svoj doprinos u pomoći tom napaćenom narodu, ali i kako bismo širu javnost informisali o problemima i patnjama s kojima se narod Gaze godinama suočava.

Kroz aktivnosti obuhvaćene projektom „Jedna marka za narod Gaze“ planiran je obilazak sanskih naselja od strane naših volontera, koji bi, uz urednu akreditaciju, ponudili građanima Sanskog Mosta učešće u ovoj humanitarnoj akciji u minimalnom iznosu od 1KM. Vjerujemo da će veliki broj humanih ljudi dati i puno veći iznos. Za ovu aktivnost planiramo zatražiti i podršku Islamske zajednice i općinskih vlasti u našem gradu. U sklopu projekta „Jedna marka za narod Gaze“, pokušat ćemo inicirati sergije u džamijama gdje je to moguće.

Također, planirano je i pokretanje niz info-štandova na frekventnim mjestima u sanskoj općini, gdje bi se građani putem propagandnog materijala mogli informisati

 

o dešavanjima u Palestini, ali i donirati novčanu pomoć za narod Gaze. Zbog aktuelnosti ove tematike, ove aktivnosti ćemo, ako Bog da, sprovesti u što skorijem vremenskom periodu.

Međutim, kako ova humanitarna akcija ne bi ostala lokalnog karaktera, ovim putem pozivamo i Vas da uzmete učešće u istoj, te da shodno Vašim mogućnostima, za narod Gaze donirate određeni novčani iznos.

Molimo Uzvišenog Allaha da olakša iskušenja stanovnicima Gaze, te da nagradi svakog onog ko da svoj doprinos ovoj akciji.

Uplate možete izvršiti putem sljedećeg žiroračuna, uz naznaku „pomoć narodu Gaze“:

 

Za uplate iz inostranstva:

Beneficiary bank: RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA

SWIFT CODE: RZBABA2S

Address: Zmaja od Bosne bb Sarajevo BiH

Details of Beneficiary:

IBAN CODE: BA391611350000523695

Full beneficiary name: Dirhem Udruženje Sanski Most

Za uplate iz BiH:

Udruženje Dirhem Sanski Most

Žiroračun: 1610350042900038

79260, Sanski Most

(Dirhem.org)

(Exitmediafilm.com)

Watch the swedish version here