Kratki film: MEVLID traži posao / Short film: Mevlid looking for job

Islamofobija je danas 'pokucala' na gotovo sva vrata našega društva. Sabiha Tirić je uposlenica Općinskog suda u Travniku, kojoj predsjednik ovog suda brani da u hidžabu dolazi na posao. Bili bismo jako 'sretni' da je slučaj Sabihe Tirić izolovan i izdvojen slučaj u našem društvu…

Nisu rijetki slučajevi kada se muslimanke koje nose mahramu, otpuštaju sa posla pod svakojakim 'obrazloženjima'. Ništa bolje ne prolaze ni oni koji prakticiraju sunet puštanja brade, gdje se isti, bez obzira na njihovu struku i reference, stavljaju u 'drugi plan', čime se nedvosmisleno čini diskriminacija nad ovim ljudima.

Na neki način možemo razumjeti, ali ne i opravdati ponašanja ljudi, direktora i vlasnika firmi, koji se plaše da će biti dovedeni u vezu sa osobama koje su prethodno od strane većeg broja ovdašnjih medija, na jedan grub i general način, ozloglašene i definisane kao negativci.

Može li nedjelo koje je uradio, pa našem mišljenju neuračunljivi Mevlid, biti stavljeno na teret i grijeh svim muslimanima koji nose brade? Nije li termin ''Vehabija'' postao legitimno sredstvo sa kojim se u javnom prostoru vrijeđaju svi oni čestiti vjernici koji prakticiraju sunet Božijeg poslanika, Muhammeda a.s.?

Možemo li očekivati jedno zdravo i prosperitetno društvo ukoliko se na svakom koraku nalaze dvostruki aršini?

Ovom prilikom se posebno zahvaljujemo Mirsadu ef. Spahiću, pred. AKOS-a S. Most, koji nam je i ovoga puta pružio nesebičnu pomoć u realizaciji ovoga projekta.

Naša poruka jeste: STOP TERORIZMU! STOP ISLAMOFOBIJI!

Watch the english version here

(Exitmediafilm.com)