Film "Operacija Vlašić" prikazan u Cazinu (FOTO)

 

Igrano  dokumentarni film ”Operacija Vlašić”, rađen u produkciji Exit Media, prikazan je sinoć i u Cazinu. Sala Centra za kulturu i turizam bila je mala da primi sve zainteresirane građane. Podsjetimo, prije Cazina film je premijerno prikazan u Sarajevu, Travniku i Sanskom Mostu.

U samom filmu, direktni učesnici dešavanja, od generala Armije BiH do vojnika na terenu pričaju nevjerovatne priče o životu i smrti, pobjedi i porazu. Akcije “Domet 1” i “Domet 2” koje su rađene po dubokom snijegu i velikoj hladnoći ostale su neke od najupečatljivijih pobjeda Armije BiH uopšte, a svjedočenja aktera otkrivaju mnoge nepoznate detalje o ovoj vojnoj operaciji. Jedan od neposrednih aktera akcije i sudionik filma je i Muharem Šupuk Hari, koji se ovom prilikom obratio prisutnima.

U proteklom periodu „Exit Media“, na čijem je čelu Enes Hotić, autor filma, realizirala je niz zapaženih medijskih projekata na različite teme. Hotić je autor i više odličnih dokumentaraca koji se bave temama iz perioda agresije i odbrambeno oslobodilačkog rata u BiH.

Dokumentarno igrani film Operacija ‘’Vlašić” odnosi se na važne vojne operacije tokom rata u Bosni i Hercegovini, u kojoj su snage Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) , pod komandom generala Mehmeda Alagića, oslobodile planinu Vlašić, koja je do tada bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS). Time je izvojevana velika pobjeda te stvorene pretpostavke za dalje oslobodilačke akcije.

operacijavlasiccazin1

 

operacijavlasiccazin2 

operacijavlasiccazin3

 operacijavlasiccazin4