Film "Operacija Vlašić" prikazan i u Sanskom Mostu (FOTO)

 

11

Igrano  dokumentarni film ”Operacija Vlašić”, autora Enesa Hotića i medijske kuće „Exit media“, prikazan je sinoć u prostoru gradskog kina u Sanskom Mostu, koje je bilo premalo da primi sve zainteresovane građane. Podsjetimo da je prije Sanskog Mosta, film prikazan u Sarajevu i Travniku, gdje je također vladalo veliko interesovanje publike. Organizator ovoga događaja bila je RTV „Sana“, a pokrovitelj Općina Sanski Most.

sanskimostoperacijavlasic2

Prije same projekcije upriličen je kratki program, te podsjećanje na značaj Operacije Vlašić, koja se smatra jednom od najuspješnijih koje je izvela Armije RBiH tokom odbrambeno oslobodilačkog rata. U ime domaćina, prisutnima se obratio općinski načelnik, Faris Hasanbegović.

U samom filmu, direktni učesnici dešavanja, od generala Armije BiH do vojnika na terenu pričaju nevjerovatne priče o životu i smrti, pobjedi i porazu. Akcije “Domet 1” i “Domet 2” koje su rađene po dubokom snijegu i velikoj hladnoći ostale su neke od najupečatljivijih pobjeda Armije BiH uopšte, a svjedočenja aktera otkrivaju mnoge nepoznate detalje o ovoj vojnoj operaciji. Jedan od neposrednih aktera akcije i sudionik filma je i Muharem Šupuk Hari.

sanskimostoperacijavlasic3

U proteklom periodu „Exit media“, na čijem je čelu Enes Hotić, autor filma, realizirala je niz zapaženih medijskih projekata na različite teme, počevši od religijskih i edukativnih do onih istorijskih. Hotić je autor i više odličnih dokumentaraca koji se bave temama iz perioda agresije i odbrambeno oslobodilačkog rata u BiH.

sanskimostoperacijavlasic4a

Dokumentarno igrani film Operacija ‘’Vlašić” odnosi se na važne vojne operacije tokom rata u Bosni i Hercegovini, u kojoj su snage Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) , pod komandom generala Mehmeda Alagića, oslobodile planinu Vlašić, koja je do tada bila pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS). Time je izvojevana velika pobjeda te stvorene pretpostavke za dalje oslobodilačke akcije.

sanskimostoperacijavlasic

sanskimostoperacijavlasic1

sanskimostoperacijavlasic5

sanskimostoperacijavlasic6

sanskimostoperacijavlasic7

sanskimostoperacijavlasic8

sanskimostoperacijavlasic9

sanskimostoperacijavlasic10

(Sanartv.ba)