“Pucanj u dušu” – film o ratnim strahotama prikazan u Cazinu (FOTO)

U subotu, 2. aprila 2016. godine, u prostorijama JU “Kulturni centar” Cazin, a u organizaciji   Općine Cazin, upriličena je završna promocija kampanje “Filmom za ljudska prava” sa prikazivanjem dokumentarnog filma “Pucanj u dušu”, koji zajednički realiziraju Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokreta Majke enklave Srebrenice i Žepe. Cilj projekta je podizanje svijesti društva o posljedicama i poteškoćama žrtava, svjedoka i preživjelih različitih zlostavljanja koja su počinjena tijekom rata u BiH.DSC 3105 (Medium)

Film “Pucanj u dušu” predstavlja samo mali dio istine o tragediji žena i muškaraca koji su prošli kroz najgore trenutke i poniženja samo zato što su se zvali drugačije i što su pripadali drugom narodu. Potpunu istinu vjerovatno nikad nećemo saznati jer su razmjere zločina nezamislive. Mnoge žrtve nisu preživjele, a mnoge će svoju bol ponijeti sa sobom u grob…

Ovaj dokumentarni film svjedoči o seksualnom nasilju nad ženama i muškarcima tijekom rata u BiH, a cilj mu je ukazati na užasne zločine počinjene s genocidnom namjerom mentalnog i fizičkog uništenja jedne nacionalne grupe. Kako je istaknuto, najmanje 61 dijete je rođeno kao plod seksualnog nasilja i većina te djece još uvijek ne zna istinu o svom porijeklu.

''Na ovim prostorima, nažalost, ne postoji garancija da nam se historija ne bi mogla ponoviti. Zapravo, garancija smo samo mi, naš odnos jednih prema drugima. Garancija je razmjerna našoj svijesti, žrtvi, opredjeljenosti, a prije svega našem jedinstvu'' – kazao je, između ostalog, autor i režiser filma Enes Hotić.

(Tortura.com.ba / Exitmediafilm.com)

bwd  Set 1/2  fwd