Mostar: Film “Pucanj u dušu” ranio publiku do suza i boli (VIDEO/FOTO)

DSC 1255Premijernim prikazivanjem dokumentarno-igrani film "Pucanj u dušu", autora Enesa Hotića, koji govori o žrtvama silovanja u proteklom ratu, večeras je u Narodnom pozorištu Mostar ranio sve gledatelje, a većina njih su sa suzama u očima nakon odgledanog filma samo kratko mogli komentirati "strašno" i "ne daj Bože nikome".

Predsjednik Unije studenata Univerziteta Džemal Bijedić Mostar, Harun Kurtović, koji je i organizirao premjerno prikazivanje filma u gradu na Neretvi, ni sam nije skrivao potresenost onim što je u filmu vidio. Za Anadolu Agency (AA), kaže da je cilj mlađim naraštajima pokazati strahote kroz koje su prošli njihovi preci, jer je to dio sadašnjosti koju živimo i budućnosti koju treba kreirati s mišlju da se takvo što nikada nikome ne ponovi, javlja Anadolu Agency(AA).

– Razlog same projekcije u Mostaru je taj što naša djeca kroz historijske udžbenike ne rade historiju poslije 80-tih godina. U tome vidimo jako veliki problem i smatramo da je ovo izuzetno važno i da se na ovaj način trebalo pričati o onome o čemu se, nažalost, vrlo malo priča – kazao je Kurtović.

Potpredsjednica Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa” Kada Hotić je, prije samog prikazivanja filma, obratila mostarskoj publici i naglasila da su upravo zbog toga Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa u produkciji Exit Media Film, zajedno snimili dokumentarno-igrani film “Pucanj u dušu”.

– Film je izuzetno težak, izuzetno jak, ali istina je – upozorila je Hotić mostarsku publiku prije same premijere. Izrazivši zadovoljstvo što je vidjela veliki broj mladih ljudi u Narodnom pozorištu Mostar, poručila je svima da je budućnost u njihovim rukama i da zapamte priču iz ovoga filma te gledaju kako će krojiti budućnost i sebi i svojim potomcima.

– Ja sam majka kojoj je i sin i muž i braća i 56 ubijeno u užoj i široj porodici. Bila sam u Srebrenici i za vrijeme pada Srebrenice i genocida koji se desio tamo i svjedok sam mnogih zlodjela od komšija i od drugih preko Drine koji su htjeli da nas nema. Potrudili su se da nas muče, ubijaju, iscrpljuju glađu pa i silovanjem koje je, čini mi se, najteži i najgnusniji zločin koji se mogao dogoditi. Ovaj film govori o istinitim događajima takvog zločina – naglasila je Hotić. Ispričala je i potresnu priču iz ispovijesti jedne majke iz Vlasenice koja je bila zarobljena u jednoj kući.

– Njezina djevojčica od 5 godina je do smrti silovana u susjednoj sobi, dok joj je samo mogla slušati zadnje krike, a potom joj je krvnik rekao da dođe uzeti svoje ‘skoče’. Našla ju je u krvi i pjeni modru i bez daha. Pokušala ju je umiti, ali djevojčica je bila mrtva – ispričala je Hotić, pitajući se i danas je li moguće da ljudsko biće nad ljudima čini takva zlodjela.

– Ova priča u minijaturi oslikava karakter filma – kazao je redatelj i producent filma Enes Hotić, naglasivši kako je film “Pucanj u dušu” zaista pucanj u dušu Bošnjaka, Bosne i Hercegovine, ali i svih onih koji BiH istinski cijene poštuju i vole.

Sadržaj filma podsjeća na ono kroz što se prošlo u minulom ratu, ali je i svojevrsna opomena za sve bh građane i buduće naraštaje, kako se zlo nikada više ne bi ponovilo.

– Najmanje 61 dijete u BiH rođeno je kao plod ratnog silovanja, a većina ove djece, sad već odraslih ljudi, ni dan-danas ne znaju pravu istinu o svome porijeklu. Sve te nesrazmjerne psihičke i fizičke patnje mogle su pobijediti jedino naše majke i sestre, na koje svi zajedno moramo biti ponosni, jer su one naši istinski heroji. Istina jeste gorka i bolna, ali za nas istovremeno i neophodna, zbog toga, Bože, daj nam snage i mudrosti i sačuvaj nas od iskušenja koja ne bismo mogli podnijeti – rekao je Hotić, govoreći o filmu koji je u Mostaru večeras izazvao brojne emocije.

– Ovo je dio historije i dio budućnosti. Seksualno zlostavljanje je nešto o čemu se puno ne priča, a treba se pričati, jer nikad ne znamo je li žrtva naša majka, sestra, rodica ili komšinica koja nikada nije priznala da je prošla kroz tu golgotu – kazala je za Anadolu Agency (AA) Elmina Kulašić iz Udruženja žrtava i svjedoka gonocida.

Film “Pucanj u dušu” poručuje da je prošlost i dio naše sadašnjosti i poticaj za kreiranje bolje budućnosti u kojoj se ovakvi zločini nikada neće ponoviti.

(Faktor.ba/Foto: Anadolu Agency)

bwd  Set 1/2  fwd