Promovisan film 'Pucanj u dušu': Vrijeme je da žene žrtve silovanja budu prihvaćene u društvu (FOTO)

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu večeras je održana promocija dokumentarnog filma “Pucanj u dušu”.

Film govori o često izbjegavanim i prešućenim temama ratnih silovanja i seksualnog zlostavljanja koje su doživjele brojne žene tokom rata u BiH. Trailer počinje vriskom žene koja je upravo zlostavljana, a potom se smjenjuju potresna svjedočanstva žrtava.

"Pucanj u dušu" je projekat nastao u saradnji sa Udruženjem žrtava i svjedoka genocida i Udruženjem Majki enklava Srebrenica i Žepa.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, je izjavio da su ovim filmom željeli bar donekle doprinijeti pravima koja u BiH pokušavaju ostvariti žrtve i seksualno zlostavljana lica.

"Znamo da je 10. decembar Dan ljudskih prava i upravo na taj dan smo htjeli uraditi promociju filma koji smo uradili proteklih godinu dana. Željeli smo da pokušamo doprinijeti pravima koje pokušavaju ostvariti žrtve i seksualno zlostavljana lica, žene i muškarci, koji su preživjeli najveću torturu za vrijeme agresije na BiH", rekao je Tahirović.

Film govori o nasilju nad ženama i muškarcima i predstavlja djelimičnu rekonstrukciju događaja o tome kako je, prije svega, žena bila izložena u ratu u BiH.

"Prava ovih žrtava su djelimično zaštićena u Federaciji BiH gdje ostvaruju određena materijalna prava. Prije svega je potrebno da društvo prihvati činjenicu da se u BiH desio zločin nad ženom. Prema izvještaju UN-a, preko 20.000 žena je doživjelo seksualno nasilje. Vrijeme je da damo doprinos tome da one budu prihvaćene u društvu. Treba ih prihvatiti kao takve u društvu i one su građani ove zemlje i trebaju uživati sva prava kao i ostali građani", kazao je Tahirović.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret Majke Enklava Srebrenice i Žepe", je tokom obraćanja prisutnima kazala da ovaj film na jasan način prikazuje patnju žena u BiH.

"Žene su u proteklom ratu, ali i poslije rata, iznijele najveći teret na svojim leđima. Ovaj film pokazuje kako su se žene borile da ostanu i opstanu. Danas je 10. decembar, Dan ljudskih prava, ali u BiH je to samo mrtvo slovo na papiru. Kako da jedna majka 20 godina traga za kostima sina ili kćerke. Mislim da će ovaj film reći sve, a njegova glavna poruka je da svi vide da su žrtve tu i da će govoriti i da će tražiti pravdu", istakla je Subašić.

Promociji dokumentarnog filma "Pucanj u dušu" prisustvovao je veliki broj građana, kao i ličnosti iz javnog i kulturnog života BiH.

Pogledajte trailer filma OVDJE

(Anadolija)

bwd  Set 1/3  fwd