Film ''Nana Fata - bosanska heroina'' prikazan u prepunom Narodnom pozorištu Mostar (FOTO)

Savez BNVO je nastavio sa promocijom svog filma po BiH. Nakon premijere u Sarajevu, te prikazivanja u Maglaju i Bihaću, na red je došao i Mostar. I to ne na neki običan dan, običan datum, već  na dan obilježavanja godišnjice Armije Republike BiH, 15. april. Armija Republike BiH bila je, i ostat će to, ako Bog da, garant opstojnosti države BiH i njenog najbrojnijeg naroda – Bošnjaka.

Kao da su se susrela  dva simbola bošnjačkog prkosa i otpora na jednom mjestu. Ovaj put u hercegovačkom središtu. Armija Republike BiH kao simbol  otpora oružanoj agresiji na BiH, te nana Fata kao simbol bošnjačkog otpora spram aparthejda koji se nakon rata sprovodi u manjem bh. enitetu nad Bošnjacima.

Savez BNVO, pored toga što je uložio mnogo toga u  samo  snimanje filma, ne žali truda da ovaj  eklatantan primjer obespravljenosti Bošnjaka i bespravne uzurpacije bošnjačke imovine u manjem bh. entitetu, bude prezentiran što većem broju ljudi širom BiH. Za ovu priliku  Savez BNVO partnera pri realizaciji ove promocije našao je u direktoru osnovne škole „Mujaga Komadina“ u Mostaru. Direktor Semir Šejtanić i članovi Saveza BNVO sa hercegovačke regije, potrudili su se da se promocija filma organizira na najvišem nivou u sali Narodnog pozorišta Mostar.

U Sali ispunjenoj do posljednjeg mjesta građanima grada Mostara, mogli su se vidjeti predstavnici kulturnog i vjerskog života Hercegovine. Prisutnima su se obratili dr Adem Zalihić, potpredsjednik Saveza BNVO i autor filma Enes Hotić. Zalihić je naglasio važnost ovog projekta, trud i energiju koju je Savez uložio da se realizira ovako jedan projekat važan za Bošnjake, jer će nana Fata ostati  kao paradigma bošnjačkog otpora i prkosa budućim generacijama, paradigma kako  bošnjački ponos nema cijenu. Ovaj film Saveza BNVO će zasigurno doprijenijeti da se slučaj bespravno izgrađene crkve u avliji nane Fate otrgne od zaborava, kako bi buduće generacije mogle izvlačiti poruke i pouke za sebe.

- Ovaj film oslikava svu gorčinu i bol Bošnjaka povratnika u bh. manji entitet. Gospođa Fata je reprezentativan primjer te vrste nepravde koja se čini istim onim ljudima kojima je neko prije 20 i nekoliko godina silovao, pobio im najmilije i porušio domove, i u konačnici njih same protjerao s njihovih ognjišta. Sve se to desilo naočigled cijelog svijeta, u srcu demokratske Evrope, desio se genocid - kazao je autor Hotić u svom obraćanju.

Dodao je da kada vam neko u vašoj avliji, dvorištu ili imanju napravi crkvu, džamiju ili neki drugi objekat, onda to zasigurno predstavlja pravni nonsens s jedne strane, a s druge strane, ukazuje na bitnu činjenicu da mračne sile, koje su ovim prostorima harale devedesetih, još nisu utihnule.

Naglasio je i kako je nana Fata osoba od koje bismo mogli učiti o žrtvi, principijelnosti, saburu, o tom lijepom bosanskom inatu.

Fata Orlović večeras nije mogla da bude s Mostarcima, no poslala je poruku u kojoj je pozdravila sve prisutne te poručila da čuvaju i ne daju svoje.

-Ja ću nastaviti saditi, sadit ću šta bilo, ako treba i repu, ali svoje ne dam - poručila je nana Fata, što je publika nagradila gromoglasnim aplauzom.

Film je prikazan u sklopu obilježavanja Dana Osnovne škole “Mujaga Komadina”, a povodom obilježavanja Dana Armije RBiH.

- Naša škola već dugi niz godina posjećuje Srebrenicu i okolna mjesta. Nekoliko puta smo pokušavali da posjetimo i nanu Fatu, no tek nam se pretprošle godine posrećilo. Desilo se da se tog dana snimao film, te su se tako i naši učenici našli u filmu.  Nastojali smo da film povežemo s nekim zvaničnim datumom koji je značajan za historiju BiH i tako smo se odlučili za Dan Armije RBiH, a obzirom da u isto vrijeme naša škola obilježava Dan škole, ujedinili smo sve u jedan događaj - kazao je Semir Šejtanić, direktor OŠ "Mujaga Komadina".

Za produkciju filma je zaslužna ExitMedi, a film je snimljen u organizaciji Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija.

(Izvor: Savezbnvo-bosnia.ba / Faktor.ba)

bwd  Set 1/3  fwd