(FOTO) U Sanskom Mostu snimljene igrane scene za film ''Bošnjačka heroina - nana Fata Orlović''

snimanjefataorlovicfilm

Jučer su u Sanskom Mostu, u naselju Zdena, tačnije na lokalitetu napuštenog kamenoloma, rađeni dijelovi igranih scena (rekonstrukcija) za potrebe dokumentarnog filma radnog naslova ''Bošnjačka heroina - nana Fata Orlović''.

Na snimanju je učestvovalo 15-tak glumaca i statista, kao i tehnička ekipa multimedijalnog servisa Exit Meda. Snimljeni su fragmenti stradanja nedužnih civila koji su 1995. godine svirepo ubijeni u srebreničkom genocidu.

Radi se o još jednom dokumentarnom filmu iz produkcije Exit Media, autora Enesa Hotić, koji govori o sizifovskoj borbi i pravnom nonsensu utjelovljenom u slučaju starice Fate Orlović iz sela Konjević Polje nadomak Bratunca. Naime, potpuno bespravno Pravoslavna crkva je u njenom dvorištu 1996. godine izgradila objekat koji i danas netaknut stoji na istom mjestu. Ona je odlučno sama krenula u borbu protiv vjetrenjača, ali nakon bezbroj tužbi, ročišta i sudskih presuda u njenu korist, crkva još uvijek nije uklonjena. Ovo je reprezentativan primjer koji oslikava svu gorčinu života povratnika Bošnjaka u manji bosansko-hercegovački entitet. Nana Fata je u međuvremenu postala neka vrsta bosanskog Nelsona Mandele, simbol povratničkog prkosa.

Scenarij filma potpisuje Nermin Spahić.Ovom prilikom se zahvaljujemo gosp. Edinu Seferoviću, predstavniku Muzeja oslobodilaca Sanskog Mosta i KES Kondor iz Sanskoga Mosta na nesebičnoj podršci.

Pokrovitelj ovog značajnog projekta je Savez bošnjačkih NVO.

(Exitmediafilm.com)