EXIT MEDIA: ''Pucanj u dušu'' – film o silovanjima žena za vrijeme agresije na BiH

zrtvaPiše: Nermin Spahić

Gospodine Hotiću, kako je došlo do ideje za ovaj film i zašto baš ova tematika?

''Pucanj u dušu'' je radni naslov novog filma na kojem radi Exit Media. Problematika ratnih silovanja je specifična u odnosu na druge vrste zločina. Prva stvar koju treba naglasiti je ta da je ova vrsta zločina na neki način ''nevidljiva'' i najčešće prolazi neopaženo, a samim tim i nekažnjeno. Silovanja su jako teško dokaziva, a same žrtve rijetko se usuđuju progovoriti o tome zbog osjećaja poniženosti, srama i stigmatizacije u društvu. Pitanje silovanja kao ratnog zločina je i u domaćem i međunarodnom pravu poprilično nedefinisano i zapostavljeno. Dugo je vremena trebalo da se na tom polju naprave neki pomaci. Poznata nam je i činjenica da je za vrijeme rata u BiH bilo mnogo primjera masovnih silovanja i seksualnog zlostavljanja kao metode etničkog čišćenja i duhovnog ubijanja jednog naroda. Prema statistikama UN-a u Bosni i Hercegovini je za vrijeme rata silovano između 50 000 i 60 000 žena, dok je s druge strane samo 29 osoba procesuirano za ovu vrstu zločina. Ovo su ujedno i neki od motiva kada je u pitanju odabir ove tematike.

Već ste počeli raditi na projektu filma. Kako je bilo suočiti se lično sa ovom tematikom?

Emotivno teško i na momente potresno. Zbog prirode ovog zločina kojem nije cilj smrt i ubijanje, nego obeščašćivanje i ponižavanje žrtve, te njeno doživotno obilježavanje. Pogotovo kad znate da se radi o vašim sunarodnjakinjama i zločincima koji i danas hodaju našim gradovima.

Šta je krajnja namjera ovog projekta?

Cilj filma je svakako otrgnuti od zaborava sve te grozote kroz koje su žene prošle i pokazati da nisu samo muškarci na borbenim linijama prolazili kroz ratne strahote i iskušenja. Naša je kolektivna dužnost da te žene (i muškarce) ne zaboravimo. Ovaj film ima intenciju da doprinese općoj kulturi pamćenja kada su u pitanju sve strahote kroz koje su ljudi ovdje prolazili, a u konkretnom slučaju je to jedan od najmonstruoznijih zločina - zločin silovanja.

Ovo je još jedan u nizu projekata u realizaciji Exit-a koji tretira nemila dešavanja u proteklom ratu.

Kako će film ukratko izgledati?

Fim će biti urađen u igrano-dokumentarnoj formi i govorit će o zločinima i žrtvama silovanja na prostoru cijele BiH u toku agresije. Tretirat ćemo ovu tematiku sa historijskog, pravnog i sociopsihološkog aspekta, kao i ukazati na silne traume i iskušenja koja ove osobe proživljavaju i nakon zločina, kao i na to da je ova populacija nepravedno zapostavljena i marginalizirana od strane države. Naravno, okosnica filma će biti autentični iskazi žrtava.

Kada se okvirno može očekivati završetak projekta i dostupnost široj publici?

Zbog kompleksnosti materije u ovom momentu nismo u prilici precizirati vremenski okvir realizacije projekta. U svakom slučaju očekujemo, ako Bog da, da će film početkom iduće godine ugledati svjetlo dana.

Ukoliko želite podržati ovaj projekat, možete to učiniti putem navedenog računa,

sa naznakom za ''Exit Media''

Koristnik / Beneficiary Customer:

Omladinski kulturni centar Atis, Muhići 25, 79260 Sanski Most, Bosna i Hercegovina

Account: 1990440003706468

Banka korisnika / Account with institution:

ABS BANKA DD SARAJEVO

SWIFT:ABSBBA22

IBAN: BA391990440003706468

...ili putem Paypal-a Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. sa naznakom ''Exit Media''

(Nasevijesti.com)


Welcome to ladbrokes bonus codes information.